Da li se zubi peru PRE ili POSLE doručka?

U razgovoru sa svojim sinom koji ima 9 godina saznala sam da jako puno dece iz njegovog okruženja pere zube nakon doručka. I kada im je on rekao da zube treba prati ujutru, čim ustanemo, obavezno pre doručka, njihovo pitanje je bilo “Zašto kad onda nema hrane i zubi nisu prljavi?“

Dakle, osećam potrebu kao neko ko je stručan u ovoj oblasti da napišem odgovor na ovo pitanje i pomognem roditeljima i deci u pravilnom održavanju oralne higijene.

Jedna od najvećih zabluda je da je samo hrana ono što je potrebno mehanički odstraniti sa naših zuba.

Mi odlazimo da spavamo sa čistim, opranim zubima i smatramo da se ujutru isto tako budimo jer nismo ništa jeli?

To nikako nije tačno!

U toku noći se na našim zubima nataložio dentalni plak (biofilm) u određenom sloju, do toga je dovela naša pljuvačka i organske materije koje se u njoj nalaze. Usta nisu sterilna sredina i bakterije su stalno prisutne, razmnožavaju se i ugrađuju u dentalni plak. Da Vas ne bi previše opterećivala medicinskom terminologijom i odnosom pH (bazno, neutralno, kiselo) u ustima. Reći ćemo samo da našim zubima pogoduje bazna i neutralna sredina a kisela ih oštećuje.

Kada smo uveče oprali zube, pasta za zube je dovela do bazne pH vrednosti u ustima, međutim kako bakterije u toku noći naseljavaju dentalni plak pH vrednost raste i mi se ujutru budimo sa kiselom pH vrednošću. Ako pređemo jezikom preko zuba nekad možemo osetiti tanak sloj na njima, možemo ga videti kao beličastu naslagu na zubima naročito na rubu zuba i desni, to je dentalni plak.

Ukoliko ga ne uklonimo, ne operemo zube čim ustanemo nego prvo sednemo da doručkujemo, prvo što ćemo pojesti sve bakterije koje su se tokom noći nataložile u našim ustima i na zubima a drugo hrana će još dodatno sniziti pH vrednost koja je ujutru već niska tj. kisela.

I sada ta izrazito niska vrednost pH razara zubnu gleđ, bakterije prodiru u zubne strukture i u funkciji vremena dolazi do stvaranja karijesa (kvara) na zubima.

Mnogi od Vas se sada pitaju: „Da, ali moramo jesti, pa da li onda treba da peremo zube i posle doručka?“

Nije neophodno, jer ukoliko smo oprali zube pre jela dobili smo baznu sredinu u ustima, obrok će dovesti do neutralne ili blago kisele ali ne kritično kisele sredine kao u slučaju kada zube ne operemo. Ukoliko pak želimo da peremo zube posle obroka, neophodno je da prođe minimum 15 minuta. To je period koji je potreban da pljuvačka u velikoj meri eliminiše ostatke hrane i vrati pH vrednost na neutralno, da ne bi ostatke hrane utrljavali u zubnu gleđ i time dodatnu naškodili zubima.

Zaključak je da se zubi peru ujutru, čim ustanemo i uveče pre spavanja. Ukoliko želimo između toga u toku dana da ih operemo, treba sačekati 15-20 minuta nakon obroka.

doktor stomatologije Marijana Milovanović

Kontaktirajte nas

LJUBAZNO OSOBLJE NESTRPLJIVO ČEKA DA NAS KONTAKTIRATE KAKO BI VAM PRUŽILI NAJBOLJU USLUGU