Ortodoncija

Ortodoncija je specijalistička grana koja se bavi ispravljanjem nepravilnog položaja zuba i vilica i korekcijom zagrižaja . Cilj nije rešavanje samo estetskih već i  funkcionalnih problema, kao što su žvakanje, govor, lakše održavanje oralne higijene.

U periodu mešovite denticije, kada su prisutni i mlečni i stalni zubi indikovana je terapija mobilnim ortodontskim aparatima a kod stalnih zuba fiksnim ortodontskim aparatima. Kao pripremu za ortodontsku terapiju potrebno je uraditi ortopan, digitalni snimak svih zuba, lateralni telerendgen snimak i uzeti otisak zuba i registrat zagrižaja. Na osnovu svega toga ortodont radi detaljnu analizu i pravi plan terapije.

Fiksni aparati

Fiksni ortodontski aparati se sastoje od tuba ili prstenova koji se postavljaju na prve stalne molare (šestice),bravica koje se lepe na svaki zub pojedinačno i žičanih lukova koji proilaze kroz središnji žleb na bravici. Ne postoji starosna granica za terapiju fiksnim protezama . Postavka fiksnog aparata po vilici traje oko 40 minuta i potpuno je bezbolna. Jednom postavljen fiksni aparat traje od godinu do dve.

Kontrole su jednom mesečno i kreću od najtanjih do najdebljih i svojom silom dovode zube u željeni, pravilan položaj. Pacijent je dužan da vodi brigu o oralnoj higijeni i da koristi dodatna pomoćna sredstva za održavanje oralne higijene (interdentalne četkice). Bravice mogu biti klasične metalne (sive boje) ili estetske (prozirne).

Nakon završene terapije i skidanja  fiksne proteze, pacijentu se uzima otisak vilica i izrađuje prozirna retenciona folija koju pacijenti nose noću da bi se očuvao novonastali položaj zuba.

Mobilni aparati

Kod dece u periodu mešovite denticije oko 7-8 godina, često je potrebno usmeriti zube u pravilan položaj i korigovati određene nepravilnosti. Za to se koriste mobilni ortodontski aparati ili ,,dečije protezice”. Mogu biti samo za jednu vilicu (aktivne ploče) ili za obe vilice (aktivator, bionator).

Oni su mobilni dakle pacijenti ih sami vade i stavljaju na zube. Aparatić se nosi celu noć i minimum jos 4 sata u toku dana (14h/24h). Kontrole su jednom mesečno kada ortodont koriguje protezu po potrebi. Ovi aparati imaju svoja ograničenja pa kod nekih pacijenata sa jako rotiranim , nagnutim zubima,oni su samo priprema za nošenje fiksne proteze kada se smene mlečni zubi.

Folije za ispravljanje zuba-Alajneri

Alternativa fiksnim ortodontskim aparatima su folije za ispravljanje zuba. Na osnovu otiska kompjuterskom analizom dobija se 3D snimak pomeranja zuba i tačan broj folija koji je potreban . Folije mogu da isprave lakše i srednje teške nepravilnosti u položaju zuba. Potpuno su prozirne i gotovo nevidljive na zubima.

Pacijenti ih sami vade i stavljaju na zube pa je održavanje oralne higijene lakše nego kod fiksnih ortodontskih aparata.

Svaka folija se nosi tačno određeni broj sedmica nakon čega se prelazi na sledeću. Za optimalne rezultate alajner folije je potrebno nositi tokom celog dana i noći, a skidati samo u toku obroka i održavanja oralne higijene.

Kontaktirajte nas

LJUBAZNO OSOBLJE NESTRPLJIVO ČEKA DA NAS KONTAKTIRATE KAKO BI VAM PRUŽILI NAJBOLJU USLUGU