Botox

Šta je botox?

Botulinum toxin  je pročišćeni protein dobijen iz bakterije Clostridium botulinum. Pod nazivom BOTOX, zaštićen je od strane američke firme Allergan.
On je neuromodulator i radi po principu sprečavanja sprovođenja nervnih impulsa do mišića te sprečava njihovu kontrakciju.

Šta tretiramo botoksom?

Botoksom možemo da tretiramo mimične mišiće čela, regiju izmedju obrva (glabella) i regiju oko očiju. Sprečavanje kontrakcije (mrštenja) ovih mišića dovešće do ispravljanja bora i sprečavanja formiranja novih. Još jedna značajna indikacija za primenu botoxa je u terapiji hiperhidroze ili prekomernog znojenja. Može se aplikovati u potpazušnu regiju, na dlanove i tabane.

Kako se botox aplikuje (primenjuje)?

Sterilan prah botulinum toxina u originalnoj bočici razblažuje se sa odgovarajućom količinom fiziološkog rastvora. Na tačno određena mesta, prethodno obeležena na koži pacijenta, ubrizgava se preciznim ubodima iglom u tačno određenoj dozi. Tretman traje oko 15  minuta.

Efekat nakon tretmana

Pun efekat se ispoljava nakon 7 dana, a traje oko 3 -4 meseca, kod terapije hiperhidroze i do 6 meseci.

Nakon tog perioda tretman je potrebno ponoviti. Pacijenti se odmah nakon intervencije mogu vratiti uobičajenim aktivnostima uz pridržavanje odredjenih uputstava.

Može se javiti crvenilo na mestu uboda, retko se javlja glavobolja i vrtoglavica, a sva neželjena dejstva su privremena.

Ko su kandidati za primenu Botulinum toxina?

Svi pacijenti koji mimikom svojih mišića prave nabore na koži čela i regije oko očiju. Osim u slučaju prisustva zapaljenja mišića i kože u predelu koji želimo da tretiramo. Kod trudnica, dojilja, pacijenata obolelih od multiple skleroze, miastenije gravis kontraindikovana je primena ove supstance.

Kontaktirajte nas

LJUBAZNO OSOBLJE NESTRPLJIVO ČEKA DA NAS KONTAKTIRATE KAKO BI VAM PRUŽILI NAJBOLJU USLUGU