Oralna hirurgija

Osim rutinskih vađenja zuba koja su svakodnevnica u opštoj stomatološkoj praksi, često se javlja potreba i za nekim hirurškim vađenjem zuba. Pojedine zube i zalomljene korenove nije moguće izvaditi na klasičan način (kleštima i polugom) već im se mora hirurški pristupiti.

Potrebno je napraviti mali rez na sluzokoži iznad zuba, osloboditi koren ili njegov deo od okolne kosti i ukloniti ga. Rana se čisti, ispira i ušiva, a pacijentu se po potrebi ordiniraju AB i daje uputstvo za postoperativni oporavak.

VAĐENJE IMPAKTIRANOG UMNJAKA

Treći molari ili umnjaci su stalni zubi koji poslednji niču i zbog toga često nemaju dovoljno mesta u vilici ili su neadekvatno postavljeni i njihovo nicanje je onemogućeno.

Umnjaci su zbog svog položaja teško dostupni za čišćenje pa su zbog toga podložni karijesu. Mogu da oštećuju susedni zub (resorpcija korena). Prostor između krunice zuba i mekog tkiva pogodan je za zapadanje hrane i razmnožavanje bakterija pa dolazi do infekcije. Javlja se bol, otok, otežano otvaranje usta i neprijatan zadah. U svim navedenim slučajevima neophodno je hirurško vađenje takvog zuba.

Sama procedura se izvodi u lokalnoj anesteziji i bezbolna je za pacijenta. Vreme trajanja zavisi od stepena impakcije, ali u proseku je oko 30 minuta. Intervencija se izvodi u sterilnim uslovima uz poštovanje svih mera asepse i antisepse.

Hirurg pravi rez na sluzokoži, oslobađa zub od okolne kosti i uklanja ga, rana se ispira i čisti. Ušiva se ili resorptivnim koncima (sami nestaju) ili se konci vade nakon 7-10 dana.

Oporavak traje nekoliko dana. Ukoliko je potrebno, pacijentu se propisuju antibiotici, analgetici i daju uputstva kojih treba da se pridržava (hladni oblozi,mekša hrana,odmor).

APIKOTOMIJA – RESEKCIJA VRHA KORENA ZUBA

Apikotomija je manja hirurška intervencija koja podrazumeva uklanjanje vrha korena zuba i okolnog upaljenog tkiva. Kod ranije endodontski lečenih zuba, ukoliko je ostalo bakterija u kanalu korena, one prodiru do vilične kosti i periapikalnog tkiva gde izazivaju upalni proces.

Kada problem ne moze da se reši konzervativnom endodontskom terapijom, jedina opcija da se zub sačuva je da se uradi resekcija vrha korena-apikotomija.

Radi se uglavnom kod jednokorenskih zuba. Nakon davanja lokalne anestezije, pravi se mali rez na desnima iznad vrha korena zuba, podiže se režanj i koren se odseca na nekoliko milimetra od vrha. Uklanja se svo infekcijom zahvaćeno okolno tkivo, rana se ispira i ušiva. Može se javiti manji otok i nelagodnost koja prolazi za nekoliko dana.

SINUS LIFT

Kod gubitka zuba u bočnoj regiji gornje vilice, membrana maksilarnog (gornjoviličnog) sinusa se spušta usled resorpcije (gubitka) kosti-grebena.
Ukoliko je potrebna ugradnja implantata u ovoj regiji, često moramo obezbediti dodatnu visinu kosti za budući implant.

Sinus lift je hirurška intervnecija u lokalnoj anesteziji prilikom koje se pravi otvor na bočnom zidu gornje vilice u predelu šestice, podiže se membrana sinusa i dobijeni prostor se ispunjava veštačkom kosti.

Rana se ušiva, ordiniraju se antibiotici,konci su resorptivni i sami nestaju ili se vade za 7-10 dana. Nakon 9 meseci veštačka kost je integrisana i spremna za ugradnju implantata.

Kontaktirajte nas

LJUBAZNO OSOBLJE NESTRPLJIVO ČEKA DA NAS KONTAKTIRATE KAKO BI VAM PRUŽILI NAJBOLJU USLUGU