Estetska stomatologija

Beljenje zuba

Ordinacijsko beljenje

Jedan od najtraženijih tretmana u savremenoj stomatologiji je upravo izbeljivanje zuba. Ordinacijsko beljenje izvodi se u ordinaciji pod kontrolom stomatologa. Pre tretmana neophodno je uraditi detaljan pregled, očistiti zube, ukloniti kamenac i meke naslage. Za ordinacijsko beljenje zuba koriste se preparati na bazi hidrogen-peroksida cc. 38%.

Ceo postupak traje oko 1 h, a zubi su nakon tretmana u proseku belji za 2-4 nijanse.

Pacijentu se postavlja ekarter koji odvaja obraze i usne od zuba, površina zuba se suši, a na gingivu se nanosi zaštitni gel. Zatim se na prednju površinu zuba nanosi gel za beljenje i ostavlja da deluje 15-20 minuta. Postupak može da se ponovi maksimalno 3 puta. Nakon toga zubi se premazuju zaštitnom pastom i postupak beljenja se završava.

Moguća je osetljivost zuba koja prolazi za 2-3 dana. Pacijentima se savetuje da neposredno (48-72h) nakon beljenja izbegavaju obojenu (pigmentovanu) hranu i napitke.

Preporuka je da se beljenje ne radi više od jednom godišnje.

Kućno beljenje zuba

Osim u ordinaciji beljenje zuba može da se izvede i u kućnim uslovima.

Za kućno beljenje neophodno je uzeti otisak gornje i donje vilice na osnovu kog tehničar izrađuje splint-foliju koja tesno prijanja na zube. Pacijent dobija gel u tubi određene koncentracije hidrogen-peroksida (10%, 16%, 20%). Pre spavanja na čiste zube u splint se stavlja, za svaki zub pojedinačno, mala količina gela ( veličina zrna graška) i splint se precizno pozicionira na zube i nosi tokom noći.

Postupak beljenja traje 7-10 dana, nakon čega treba napraviti pauzu od 3 meseca.

Unutrašnje beljenje zuba

Kod endodontski lečenih zuba (izvađen živac) često dolazi do promene njihove boje.

U ovom slučaju, sredstvo za beljenje se stavlja unutar same krunice zuba. Zub se privremeno zatvara i sredstvo se ostavlja da deluje 2-3 dana. Ovaj postupak je potrebno ponoviti nekoliko puta dok ne dobijemo željenu boju zuba. Nakon toga zub se definitivno zatvara plombom.

Fasete

Dentalne fasete (viniri) su tanke ljuspice u boji zuba. Izrađuju se od keramike ili kompozitnih materijala i pričvršćuju se (lepe) za prednju površinu zuba. Fasetama mogu da se koriguju određeni nedostaci na zubima kao što su veličina, oblik i boja zuba.  

Keramičke fasete

Prednost keramičkih faseta u odnosu na kompozitne je njihova dugotrajnost i estetika, a kao manu bi mogli navesti cenu i dužinu izrade fasete.

Postupak izrade:

Sa prednje površine zuba uklanja se tanak sloj gleđi i pravi se ležište za buduću fasetu. Postoje i non prep viniri kod kojih nije potrebno brušenje zuba već se gleđ samo hemijski (nagrizanjem) priprema za vezu sa fasetom.

Nakon toga uzima se precizan otisak u ordinaciji, a dalji postupak izrade se obavlja u zubno-tehničkoj laboratoriji. Gotove fasete se vraćaju u ordinaciju, proverava se njihovo naleganje i položaj prema susednim zubima i određenim adhezivnim postupkom se lepe na prednje površine zuba. Vreme izrade je oko sedam dana, u zavisnosti od broja zuba koji se rade.

Kompozitne fasete

Izrađuju se od kompozitnih materijala direktno u ustima pacijenta najčešće u jednoj poseti. Na pripremljenoj površini zuba (najetkana kiselinom i premazana bondom) kompozit u izabranoj boji (nekad se kombinuje 2-3 boje) se modeluje u željeni oblik i veličinu. Materijal se za zub vezuje aktivacijom specijalnom svetlošću (LED lampom).

Vek trajanja keramičkih faseta je od 10 do 15 godina, dok kompozitne fasete traju nešto kraće, od 5 do 10 godina.

PLOMBE (ispuni)-u boji prirodnih zuba

Plomba popunjava i nadoknađuje površinu na zubu koja je oštećena karijesom, frakturom (prelomom) ili abrazijom (trošenjem). Plombom se zub ojačava. Ukoliko se kvar ne popravi u njegovoj ranoj fazi, doćiće do pogoršanja što će iziskivati dodatne stomatološke intervencije.

Uz odgovarajuću higijenu, vek trajanja ispuna je  od 5 do 12 godina u zavisnosti od upotrebljenog materijala. Nekada upotrebljavane sive (amalgamske) plombe danas su gotovo u potpunosti zamenili kompozitni materijali (bele plombe).

Koji su prvi znaci da nam je potrebna plomba?

Osetljivost zuba  je najčešće prvi pokazatelj gubitka zubne gleđi izazvano karijesom ili abrazijom (trošenjem). Taj zub postaje osetljiv na spoljašnje nadražaje (slatko, toplo, hladno). Ukoliko se kvar ne sanira, osetljivost će se pogoršavati.

Takođe indikacije za izradu plombi su različiti prelomi krunice zuba, zatim korigovanje površine zuba da bi se popravio zagrižaj i žvakanje ili da bi se postigao željeni izgled zuba.

Procedura:
– aplikovanje lokalne anestezije u regiji zuba koji se radi.
– uklanjanje karijesa i oštećenih delova zuba rotirajućim mašinskim instrumentima.
– čišćenje, ispiranje, uklanjanje bakterija.
– aplikovanje adhezivnih sistema (kiselina, bond) za vezivanje sa kompozitnim materijalom (plombom).
– postavljanje ispuna i modelovanje odgovarajućim instrumentima da odgovara izgledu i morfologiji zdravog (intaktnog) zuba.
– specijalnom (LED) lampom plomba se prosvetli, što dovodi do stvrdnjavanja materijala i vezivanja za zubnu supstancu.
– završno poliranje ispuna gumicama.

Nakon postavke ovih ispuna (plombi) pacijenti mogu jesti i piti odmah po napuštanju stomatološke ordinacije.

Kontaktirajte nas

LJUBAZNO OSOBLJE NESTRPLJIVO ČEKA DA NAS KONTAKTIRATE KAKO BI VAM PRUŽILI NAJBOLJU USLUGU