Stomatološka protetika

Jedna od kompleksnijih oblasti u stomatologiji koja se bavi restauracijom i zamenom izgubljenih i oštećenih zuba je stomatološka protetika. Uz pomoç protetskih nadoknada otklanjaju se ne samo estetski nedostaci, već još važnije rešavaju se funkcionalni problemi okluzije, žvakanja i govora.

Zubna protetika uključuje izradu:

• krunica
• mostova
• proteza

KRUNICE

Krunica je suštinski navlaka za zub. Može da se izrađuje od raznih materijala što zavisi od nekoliko faktora, a to su cena, položaj zuba u zubnom nizu, otpornost na trošenje i željena dužina trajanja. Različite vrste materijala od kojih mogu da se izrađuju zubne krunice su: porcelan, keramika, cirkonijum, metal, kompozitni materijal i kombinacija ovih materijala.

KOME JE POTREBNA KRUNICA?

Ukoliko postoji veliki kvar (defekt) koji je nemoguće rekonstruisati plombom, kada nedostaje veći deo prirodnog zuba, ako je zub napukao ili oslabljen (kod endodontski lečenih zuba), u slučajevima prebojenosti zuba.

POSTUPAK IZRADE KRUNICA

Nakon detaljnog pregleda, zub se za krunicu priprema preparacijom-brušenjem. Tehnika brušenja zavisi od vrste krunice (metalokeramička, bezmetalna). Nakon toga se uzima precizni otisak brušenog zuba, otisak zuba susedne vilice i registrat zagrižaja. Pacijentu se izrađuju privremene krunice, a otisak se šalje u zubnu tehniku gde se pravi definitivna krunica. Potrebno je jedna do dve probe, nakon čega se krunica trajno cementira za zub.

PRIVREMENE KRUNICE

Ostaju u ustima kraći vremenski period, to jest dok je u fazi izrade definitivni protetski rad. To može biti dan-dva ili nekoliko meseci. Privremene krunice se cementiraju privremenim cementom, lako se uklanjaju i zamenjuju trajnim
krunicama.

METALOKERAMIČKE KRUNICE


Bazu metalokeramičkih krunica čini metal koji je obložen (sakriven) slojem keramike. Imaju dobre mehaničke osobine, dok su estetske karakteristike zadovoljavajuće, ali ne savršene.
Nedostatak ovih krunica je što može da dođe do prebojavanja ruba desni oko ivice krunice zbog difuzije metala u meka tkiva.

BEZMETALNE KRUNICE

Vrhunac savremene stomatologije su bezmetalne krunice. One su skuplje od metalokeramičkih krunica. Izrađuju se od cirkonijuma ili litijum-disilikata koji daje transparentnost i prelamanje svetla, slično prirodnim zubima, te se ostvaruje izvanredan estetski efekat. Poslednjih godina značajno je unapređena tehnologija izrade, koja im je omogućila dobre mehaničke osobine.

MOSTOVI

Ukoliko pacijentu nedostaje jedan ili više zuba, jedna od opcija za nadoknadu su dentalni mostovi. Ovom vrstom protetske nadoknade može se rekonstruisati osmeh, povratiti funkcija pravilnog žvakanja i govora, sprečiti pomeranje
preostalih zuba i očuvati fizionomija lica.

Most se sastoji od najmanje tri člana, od kojeg su dva nosači-prirodni zubi ili implanti, a između njih se nalazi ,,viseći član“. Ukoliko su nosači mosta prirodni zubi, oni se pripremaju brušenjem i trajno se cementiraju na njih.

Materijali za izradu mostova su isti kao i za krunice, dakle mogu biti:
-privremeni
-metalokeramički
-bezmetalni

Most je fiksni rad koji se ne vadi, za razliku od proteza. Krunice i mostovi, osim na prirodnim, mogu da se izrađuju i na zubnim implantima. Prednost ove metode je da se susedni zubi čuvaju, odnosne ne bruse.

PROTEZE

Mobilne protetske nadoknade, koje pacijenti mogu sami da stavljaju i vade iz usta su zubne proteze. U zavisnosti koliko zuba je potrebno nadoknaditi (sve ili nekoliko) dele se na totalne i parcijalne proteze.

TOTALNA PROTEZA

Najčešći izbor kod pacijenata koji nemaju ni jedan zub u vilici su totalne proteze. Prave se od akrilata ili akrilata ojačanog metalnom bazom. Proteza obuhvata alveolarne grebenove i naleže na mekua tkiva a stabilizuje se
vakumom i mišićnom kontrolom.

Gornja totalna proteza uglavnom stoji stabilnije od donje zbog veće površine na konu naleže (nepce). Donju protezu destabilišu pokreti jezika a i manja površina nalegnja jer je donji greben uži i gracilniji od gornjeg.
Danas su ovo najjeftinije i najmanje komforne protetske nadoknade i u velikoj meri ih zamenjuju fiksni ili kombinovani radovi na implantima, koji omogućavaju bolju stabilnost i funkcionalno i estetski na daleko višem nivou.

PARCIJALNA PROTEZA

Parcijalna akrilatna proteza je slična totalnoj, s tom razlikom da ona nadoknađuje samo pojedine, izgubljene zube. Za preostale zube vezuje se uz pomoć malih žičanih kukica. Što je broj prirodnih zuba veći to će proteza biti stabilnija, a
pacijentu će nošenje biti komfornije.

SKELETIRANA PROTEZA

Ova vrsta mobilne nadoknade je najkvalitetnija i predstavlja bolje rešenje od akrilatne proteze. Osnovu skeletirane proteze čini tanak metalni skelet koji prisno naleže na sluzokožu. Nepce je u ovom slučaju prekriveno jednom tankom
metalnom pločom za razliku od akrilatne, gde proteza prekriva celo nepce.

Ova proteza oslanja se na preostale zube livenim kukicama ili ukoliko su zubi pod metalokeramičkim krunicama, za njih se vezuju uz pomoć posebnih elemenata, atečmena, koji funkcionišu po principu drikera.
Skeletirana proteza ima dobru stabilnost i adekvatan prenos sila žvakanja na
ostale zube i meka tkiva.

Kontaktirajte nas

LJUBAZNO OSOBLJE NESTRPLJIVO ČEKA DA NAS KONTAKTIRATE KAKO BI VAM PRUŽILI NAJBOLJU USLUGU