Preventivna i dečija stomatologija

Dečija stomatologija se bavi oralnim zdravljem dece od infantilnog doba do tinejdžerskog uzrasta. Nicanje mlečnih zuba počinje od šestog meseca života i to je vreme za prvu posetu stomatologu. Tada se roditeljima daju saveti za održavanje higijene kao i o pravilnim navikama u ishrani deteta.

Redovne kontrole i preventivni pregledi su veoma važni u građenju poverenja između malog pacijenta i stomatologa. Kada se deca naviknu na okruženje i steknu poverenje svaka intervencija se lako odvija.

ZALIVANJE FISURA

Najčešće mesto javljanja karijesa su useci i udubljenja na griznim površinama bočnih zuba. Nakon šeste godine deci niču prvi stalni molari (šestice) i vrlo je važno zaštititi ih u prvoj godini od njihovog nicanja.

Zalivanje fisura je procedura koja je potpuno bezbolna i podrazumeva pripremu zuba gelom (kiselinom) koji se nakon 10-15 sekundi ispira , zub se osuši a zatim se u fisuru aplikuje zalivač koji se stvrdnjava LED svetlom.

Zalivač štiti zub od taloženja bakterija, omogućuje lakše čišćenje i smanjuje rizik od nastanka karijesa. Jednom godišnje je potrebno pregledati fisure i ukoliko je negde oštećen ili ispao zalivač, postupak treba ponoviti.

FLUORIZACIJA ZUBA

Fluor je veoma značajan za normalnu mineralizaciju, kako mlečnih tako i stalnih zuba. On usporava nastanak karijesa i štiti zube. Fluor se nalazi u vodi, hrani, pastama za zube i tečnostima za ispiranje usta. Ukoliko njegov unos na taj način nije dovoljan i pregledom se utvrdi njegov nedostatak, potrebno je primeniti određenu terapiju.

Lokalna aplikacija fluorida na zube je bezbolna i jednostavna. Specijalnom četkicom gel visokom koncentracijom fluorida se nanese na površinu zuba i stoji nekoliko minuta nakon čega se ispljune. Važno je ne unositi hranu 30 minuta nakon tretmana. Postupak se ponavlja minimalno jednom godišnje.

PLOMBE NA MLEČNIM ZUBIMA

Ukoliko se na mlečnom zubu pojavi karijes, zub je neophodno popraviti. Uzrast deteta i angažovanje roditelja su od ključnog značaja. Ukoliko je dete pripremljeno, ima poverenja u stomatologa, intervencija se izvodi brzo i lako.

Pre popravke zuba aplikujemo lokalni anestetik u obliku gela ili spreja prijatnog ukusa (jagoda, narandža). Nakon toga uklanjamo karijes rotirajućim instrumentima i stavljamo odgovarajući ispun (plombu) predviđen za mlečne zube.

U zavisnosti od plombe koja je stavljena daje se savet detetu i roditelju koliko vremena je preporučljivo da se ne konzumira hrana (1h).

VAĐENJE MLEČNIH ZUBA

Kada je mlečni zub previše destruiran karijesom ili se klati i smeta detetu i onemogućava nicanje stalnog zuba, on mora biti izvađen. Mlečni zubi imaju veoma tanke i male korenove i njihovo vađenje je uglavnom jednostavno. Oko zuba na desni se nanosi lokalni anestetik u obliku gela ili spreja prijatnog ukusa (jagoda, narandža).

Nakon nekoliko minuta kleštima za mlečne zube vadimo zub u jednom pokretu. Detetu se nakon vađenja na ranu stavi tampon gaze koji zagrize i drži oko 5 minuta. Rana je veoma mala i površinska i nema posebnog oporavka.

Savetuje se da dete tog dana jede mekšu i hladnu hranu (sladoled).

Odlazak stomatologu sa detetom zna biti traumatično iskustvo. Naše strpljivo osoblje ima mnogo iskustva sa mališanima i njihovim zubićima.

Kontaktirajte nas

LJUBAZNO OSOBLJE NESTRPLJIVO ČEKA DA NAS KONTAKTIRATE KAKO BI VAM PRUŽILI NAJBOLJU USLUGU